czwartek, 7 czerwca 2018

Fasolka po bretońsku



Składniki:

fasola "Jaś"
kiełbasa
boczek wędzony
koncentrat pomidorowy
olej
cebule
sól
pieprz
papryka słodka
cukier
majeranek
cząber
przyprawa do dan z fasoli
zioła prowansalskie
bazylia
oregano
trochę chilli
vegeta taka jak TU 
czosnek
ketchup







Fasole dokładnie myjemy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc.
następnego dnia przelewamy fasole z woda do garnka i zalewamy dodatkowa woda.gotujemy aż zmiekknie.(ma być miekka, ale nie rozgotowana)kiełbasę, boczek cebule czosnek kroimy w kostkę.na patelni rozgrzewamy olej szklimy czosnek, cebule później dodajemy kiełbasę i boczek smażymy chwile razem i przekładamy do garnka z fasolą.Odlewamy trochę wywaru z fasolki, mieszamy w nim ketchup i koncentrat pomidorowy,dokładnie mieszamy i wlewamy do fasoli.dodajemy przyprawy i dusimy chwile.Nie podaje wam ilosci, bo u mnie zawsze robione jest w wielkim garnku jak dla wojska,później zamrażam i gdy nie mam czasu gotować obiad na szybko jak znalazł ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz