Składniki:
1,7 kg fasoli szparagowej
Zalewa:
1.7 kg pomidorów
przecier pomidorowy
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki pieprzu
3 łyżki papryki słodkiej mielonej
1 L wody
Fasolkę szparagową oczyścić obciąć końcówki i dokładnie opłukać przekroić na pół . Wrzucić do wrzącej osolonej wody i gdy się zagotuje, gotować 20 minut pod przykryciem. Następnie odcedzić zalać zimna woda.Pomidory umyć,zalać wrzątkiem i pozbyć się skórek,skroić na mniejsze kawałki i zalać wodą,gotować aż zaczną się rozpadać i będą miękkie.Do pomidorów dodać sól,pieprz,paprykę i koncentrat zmiksować na jednolitą masę blenderem i postawić na gazu jeszcze na 5 minut żeby się podgotowało.Do czystych i suchych słoików włożyć fasolkę i zalać go gorącym sosem.szczelnie zakręcić pasteryzować przez 15 min
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz