czwartek, 7 czerwca 2018

Gołąbki w sosie pomidorowym




Składniki:

1 główka kapusty białej
2 szkl.ryżu
1kg mięsa mielonego
2 cebule
5 łyżek masła
1 łyżka maki
100ml śmietany
200ml przecieru pomidorowego
przyprawa do Gołąbków
pieprz,sól.
kucharek smak wiosny i lata ( lub przyprawa vegeta własnej roboty taka jak TU)
słodka papryka
magi
chilli (nie koniecznie)






Kapustę obkroić na końcówce i wydrążyć środek.obgotować i wyciągnąć pojedynczo sparzone liście.
Ryż ugotować i dodać do mięsa mielonego.cebule obrać i pokroić w kostkę zeszklić na 2 łyżkach masła i dodać do mięsa.Doprawiamy przyprawa do Gołąbków, pieprz,sola, kucharek smak wiosny i lata,słodka papryka, magi , chilli.Wedle swojego smaku.Ostygnięte liście kapusty nadziewamy farszem i zawijamy.brytfankę wykładamy liściami kapusty i na nie wykładamy zawinięte gołąbki.(liście są po to żeby Gołąbki się nie przypaliły)
podlewamy
sosem:
3 łyżki masła
maka
śmietana
przecier pom.
sol
pieprz
zmiksować blenderem na gładka mase.
Dusimy aż gołąbki zmiękną (trzeba sprawdzać) .Podajemy z ziemniakami jak również można jeść same ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz