piątek, 10 sierpnia 2018

Przetwory z buraków na kilka sposobów

Mieszkam w kraju gdzie ludzie ułatwiają sobie Zycie jak tylko się da, wiec ciężko jest kupić normalne buraki za to są już ugowane i obrane zalane w soku i hermetycznie zamknięte pakowane po 500g wiec miałam ułatwione zadanie ;)





buraczki z cebulą
Skladniki:
1 kg cebuli
3 kg buraków
1 szkl.octu

Dodatkowo do kazdego sloika
4 ziele angielskie
1 liść laurowy
3 ziarna pieprzu

Buraczki ugotować,obrać ze skórki starkować,odlać i odstawić pozostały sok przyda się do zrobienia soku na barszcz.dodać skrojona w kostkę surowa cebule (1/2 można podsmażyć na patelni i pomieszać) zalać octem dobrze wymieszać i zostawić na 30min. Do każdego słoika wrzucić przyprawy i poukładać buraki dociskając żeby wypchnąć zbędne pęcherzyki powietrza.pasteryzować 15-20 min






buraczki marynowane
Skladniki:
1kg buraków

Zalewa:
3 szkl.wody
1 szkl octu 10%
1 szkl.cukru
1lyzka soli

Dodatkowo do kazdego sloika
4 ziele angielskie
1 liść laurowy

Buraczki ugotować,obrać ze skorki skroić w ćwiartki lub plasterki, lub w kostkę.odlać i odstawić pozostały sok przyda się do zrobienia soku na barszcz.zagotować zalewę.Do każdego słoika wrzucić przyprawy i poukładać buraki,zalać gorąca zalewa.Pasteryzować 15 min






buraczki z papryką
Skladniki:
2,5 kg buraków
3-6  papryk kolorowych
1/2 szkl octu
5 łyżek cukru
3 lyżki soli



Buraczki ugotować,obrać ze skórki startować.oddzielić buraki od soku.do soku dodać ocet cukier sol i zagotować.Do gotującej się zalewy dodajemy paprykę i gotujemy 15 min.dodajemy buraki i całość gotujemy jeszcze 10 min.gorąca sałatkę przekładamy do słoików,zakręcamy i pasteryzujemy 15 min.stawiamy do góry dnem do wystygnięcia.






buraczki z chrzanem 1
Skladniki:
2,5 kg buraków
2 łyżki soli
2 słoiczki chrzanu
5 łyżek cukru
4 łyżki octu


Buraczki ugotować,obrać ze skorki startować.oddzielić buraki od soku.do buraków dodać 1 słoiczek chrzanu i dokładnie wymieszać odstawić na 30 min.do soku dodać 1 słoiczek chrzanu, ocet, sól i cukier i zagotować..do gotującej się zalewy (soku) dodać buraki i zagotować.przekładamy do słoików,zakręcamy i pasteryzujemy 15 min.stawiamy do góry dnem do wystygnięcia.







buraczki z chrzanem 2
Skladniki:
5 kg buraków
1 korzeń chrzanu (można więcej jeśli lubimy ekstrymalne buraki :-D )
3 łyżki soli
3 łyżek cukru
1szkl. octu

Buraczki ugotować,obrać ze skorki startować.oddzielić buraki od soku.pozostały sok przyda się do zrobienia soku na barszcz.chrzan zetrzeć na drobno i dodać do odciśniętych buraków odstawić na 1h żeby się przegryzło.po tym czasie dodajemy ocet, sól i cukier.odstawić na kolejną 1h żeby sie przegryzło.przekładamy do słoików,zakręcamy i pasteryzujemy 15 min.stawiamy do góry dnem do wystygnięcia.






Sok z buraków na barszcz
Skladniki:
Sok pozostały z buraków ( u mnie z 5kg buraków wycisnęłam 3L soku)
1 i 1/2 szkl.octu
3 łyżki soli.
2 łyżki cukru

Sok zlewamy z buraków i odcedzamy lub tez można buraki wycisnąć przez gazę lub pieluchę tetrowa.wszystkie składniki połączyć w garnku,zagotować i gorący sok przelać do buteleczek obrócić do góry dnem i odstawić na 15min .pasteryzować 5 min. obrócić do góry dnem i odstawić do wystygnięcia.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz