czwartek, 28 czerwca 2018

Papryka w zalewie musztardowej


Składniki:
2,5 kg papryki kolorowej

Zalewa:
2L wody
1 szkl.octu 9%
1 szkl.cukru
2 łyżki soli
2 słoiczki musztardy.(np.sarepskiej)
1 łyżka miodu

Dodatkowo do kazdego sloika:
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
1 ząbek czosnku
2 ziarna pieprzu






Paprykę dokładnie umyć, pozbyć się gniazd nasiennych pokroić w paski. Zalać wrzątkiem i odcedzić.
Do garnka wlać wodę, ocet,cukier, sol,miód i dokładnie wymieszać, zagotować i przestudzić.
Dodać musztardę i dokładnie wymieszać.zalać nią paprykę i odstawić na 30 min. Do słoików dodać przyprawy i skrojony w plastry czosnek. Przełożyć paprykę do słoików i zalać zalewa musztardowa.szczelnie zakręcić, pasteryzować 20 min. odwrócić do góry dnem aż do ostygnięcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz