składniki:
4 brokuły (jedna 500g)
2 kalafiory (jeden 500g)
Na zalewę:
7 szklanek wody
2 szklanki octu (u mnie ruski) 9%
6 łyżek cukru
3 łyżki soli
Do każdego słoika:
1 listek laurowy
po 5 ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
1/2 łyżki białej gorczycy
1 plaster cebuli
Brokuły i kalafiory myjemy i dzielimy na różyczki.końcówki z brokuł i kalafiorow, czyli nogę zostawiamy do przebier kalafiorowo- brokulowy
Brokuły i kalafiory blanszujemy przez 3 min,wyciągamy z wody i wkładamy brokuły i kalafiory na przemiennie do wyparzonych słoików ,lekko dociskamy.dodajemy przyprawy.Robimy zalewę (ja użyłam wody z blanszowania) Zalewamy zalewą brokuły zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz