poniedziałek, 20 sierpnia 2018

Leczo na zime do sloikow

Składniki

2,8 kg kabaczka
2 kg pomidorów
9 papryk kolorowych
1 kg cebuli
2 kg pieczarek
800g przecieru pomidorowego
6 ząbków czosnku
sol, pieprz do smaku.
4 łyżki słodkiej mielonej papryki




Kabaczek, pieczarki myjemy i kroimy w kostkę.Paprykę myjemy ,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostke.Pomidory myjemy i kroimy na mniejsze kawalki.Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory zalewamy woda i gotujemy do miękkości, po czym przecieramy przez sito.powstały sok odstawiamy.cebule zeszklić na oleju.do dużego garnka wlewamy sok z pomidorów dodajemy cebule i kabaczek mieszamy, dusimy 30 minpo czym dodajemy paprykę mieszamy i dusimy kolejne 15 min.po czym dodajemy pieczarki mieszamy i dusimy kolejne 15 min.przecier pomidorowy mieszamy z papryką słodka.pod koniec duszenia leczo przyprawiamy sola i pieprzem i dodajemy przecier pomidorowy i dusimy 15 min.na koniec dodajemy posiekany drobno czosnek mieszamy probujemy i w razie konieczności doprawiamy.gorące przekładamy do słoików i odwracamy do góry dnem.odstawiamy do wystygnięcia.na drugi dzień pasteryzujemy 20 min.



Tak przygotowane leczo wystarczy otworzyć podgrzać dodać kiełbasę lub ulubione mięso,

ugotować ryz i obiad gotowy.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz