czwartek, 7 czerwca 2018

Wątróbka w sosie musztardowym

Składniki:

50dag wątróbki drobiowej
3-4 cebule
1/2 szkl. bulionu
4-5 łyżek śmietany 18%
2 łyżki maki
2 łyżeczki musztardy kozackiej
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki cząbru
po 2 łyżki masła i oleju
pieprz, sól,magi do smaku






Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i zalewamy odrobina mleka ,odstawiamy na 2 godz.
Na patelni rozgrzewamy olej obsmażamy wątróbkę z obu stron.
Po usmażeniu przekładamy do rondelka.
Na patelni na małym ogniu rozpuszczamy masło, szklimy na nim cebule skrojona w kostkę, po czym wsypujemy mąkę i smażymy chwile ciągle mieszając.Wlewamy bulion doprowadzamy do wrzenia a następnie dodajemy zioła i musztardę, mieszamy i przelewamy do radełka z wątróbka.
Dusimy kilka minut razem i pod koniec lekko solimy i dodajemy magi i pieprz.
Podajemy z ziemniakami, makaronem,ryżem i Ogórkiem kiszonym.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz