piątek, 6 czerwca 2014

rolada biszkoptowa z nadzieniem wisniowym

skladniki:
1kg owocow (dowolne)
2 galaretki (pod kolor owocow)
5 lyzek zelatyny

Biszkopt:
5 jaj 
5 lyzek cukru
5 lyzek maki
1i 1/2 lyzeczki pr.do pieczenia
1 cukier wanilinowy






owoce umyc obrac pokroic na kawalki.galaretke przygotowac w mniejszej ilosci wody
i dodac 2 lyzki zelatyny odstawic zeby ostygla.
po czym dodac do niej skrojone owoce odstawic do lodowki zeby zgestnialo.
zoltka utrzec z cukrem,cukrem wanilinowym,maka i pr.do pieczenia.
bialka ubic na sztywno z kilkoma kroplami soku z cytryny,delikatnie wymieszac lyzka z ciastem.
na plaska blache wylozyc papier i wylac na to ciasto.piec 10 min w 180C az brzegi beda zlote.
wyciagnac,oderwac papier i zwinac ciasto razem z papierem w rulon na chwile,dzieki temu 
biszkopt nie popeka przy wkladaniu do formy.przekladamy biszkopt do keksowki,
gdy galaretka bedzie konsystencji gestego kisielu wlewamy ja na biszkopt do keksowki,
i zamykamy ja pozostala czescia biszkoptu,dociskamy lekko.
wstawiamy do lodowki na ok 2-3 godzin.odkrawamy ciasto od blachy,przekladamy na deske,
posypujemy cukrem pudrem,mozna polac polewa czekoladowa lub lukrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz