wtorek, 1 maja 2018

Żurek


SKŁADNIKI:


kości,udka lub skrzydełka
ziemniaki (skrojone w kostkę)
żurek w buteleczce (2x330ml) 
kiełbasa ok 1/2-1kg (skrojona w kostkę) 
jajka 
5 łyżek śmietany (nie zimnej) 
3 łyżki mąki 
kostka rosołowa wołowa 
kucharek 
majeranek 
pieprz 
sól 
magi 
oregano
bazylia


Kości obgotować przez 30 min,odlać wodę i opłukać kości,zalać nową zimną wodą,gotować kości jak na rosół. Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić go kości.gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dodać kostkę rosołową wołową,żurek,kiełbasę(można zostawić kilka większych kawałków). Przyprawić: pieprzem,solą,kucharkiem,oregano,majerankiem,bazylią,magi (według swojego smaku).Gotować wszystko na małym ogniu ok 30 min. odlać trochę zupy do kubka dodać śmietanę i mąkę (dobrze wymieszać). Dodać do żurku. podawać z wcześniej ugotowanym jajkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz