SKŁADNIKI:
kości,udka lub skrzydełka
ziemniaki (skrojone w kostkę)
żurek w buteleczce (2x330ml)
kiełbasa ok 1/2-1kg (skrojona w kostkę)
jajka
5 łyżek śmietany (nie zimnej)
3 łyżki mąki
kostka rosołowa wołowa
kucharek
majeranek
pieprz
sól
magi
oregano
bazylia
Kości obgotować przez 30 min,odlać wodę i opłukać kości,zalać nową zimną wodą,gotować kości jak na rosół. Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić go kości.gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dodać kostkę rosołową wołową,żurek,kiełbasę(można zostawić kilka większych kawałków). Przyprawić: pieprzem,solą,kucharkiem,oregano,majerankiem,bazylią,magi (według swojego smaku).Gotować wszystko na małym ogniu ok 30 min. odlać trochę zupy do kubka dodać śmietanę i mąkę (dobrze wymieszać). Dodać do żurku. podawać z wcześniej ugotowanym jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz