wtorek, 1 maja 2018

Zupa ogórkowa


SKŁADNIKI:

kości,udka lub skrzydełka
słoiczek przecieru ogórkowego
ok 1 kg ogórków kiszonych
2 marchewki
1 pietruszka 
1/2 selera 
1 i 1/2 woreczka ryżu 
5 łyżek śmietany (nie zimnej) 
3 łyżki mąki 
kostka rosołowa wołowa 
kucharek 
pieprz 
sól 
magi 
liść laurowy 
ziele angielskie

Kości obgotować przez 30 min,odlać wodę i opłukać kości,zalać nową zimną wodą,gotować kości jak na rosół.ziemniaki pokroić w kostkę marchew,seler pietruszkę obrać i wrzucić go kości.gotować aż będą miękkie.dodać kostkę rosołową wołową,liść laurowy,ziele angielskie,kucharek, ogórki zetrzeć na tarce,(jak zostaną większe kawałki to ja używam blendera do poszatkowania.) ogórki smażyć na patelni z olejem aż będą miękkie.wyciągamy kości usmażone ogórki dodajemy do zupy. dodać pieprz,sól,magi.do smaku. wsypać ryż. gotować jeszcze 30 min.na małym ogniu,po czy odlać troszeczkę zupy do kubka lub jakiegoś naczynka,dodać ciepła śmietanę i mąkę.dobrze wymieszać i wlać powoli do zupy. kości lub udka obrać z mięsa i wrzucić mięso do zupy. 

JEŚLI ZUPA JEST ZA GĘSTA PROPONUJE WLAĆ SOKU Z KISZONYCH OGÓRKÓW I POGOTOWAĆ PRZEZ CHWILĘ.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz