SKŁADNIKI:
1/2 L śmietany słodkiej 30%
1 cukier waniliowy
4 serki homogenizowane waniliowe danio
1 galaretka cytrynowa
2 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej
6 łyżek koniaku lub rumu
2 opakowania dużych biszkoptów
kakao do posypania
1 tabliczka gorzkiej czekolady do posypania
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. cały czas ubijając dodawać serki. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody,gdy galaretka lekko stężała,dodajemy ja do masy. Z kawy i koniaku przygotować poncz i namaczać w nim biszkopty do połowy. W tortownicy układamy warstwę nasączonych biszkoptów i przykrywamy je połową masy,następnie posypujemy kakao (najlepiej przez sitko),i układamy drugą połowę nasączonych biszkoptów,a na biszkopty resztę masy i całość posypać startą gorzką czekoladą.wstawić na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz