wtorek, 1 maja 2018

Tiramisu


SKŁADNIKI:

1/2 L śmietany słodkiej 30%
1 cukier waniliowy 
4 serki homogenizowane waniliowe danio 
1 galaretka cytrynowa 
2 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej 
6 łyżek koniaku lub rumu 
2 opakowania dużych biszkoptów 
kakao do posypania 
1 tabliczka gorzkiej czekolady do posypania 


Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. cały czas ubijając dodawać serki. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody,gdy galaretka lekko stężała,dodajemy ja do masy. Z kawy i koniaku przygotować poncz i namaczać w nim biszkopty do połowy. W tortownicy układamy warstwę nasączonych biszkoptów i przykrywamy je połową masy,następnie posypujemy kakao (najlepiej przez sitko),i układamy drugą połowę nasączonych biszkoptów,a na biszkopty resztę masy i całość posypać startą gorzką czekoladą.wstawić na kilka godzin do lodówki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz