wtorek, 1 maja 2018

Kapuśniaczek


SKŁADNIKI:

1.5 kg kapusty kiszonej
0.5 kg boczku wędzonego 
kminek mielony 
ziemniaki 
2 cebule 
2 ząbki czosnku 
2 kostki rosołowe 
zioła prowansalskie 
sól 
pieprz 
magi 
ziele angielskie 
pieprz w ziarenkach 
liść laurowy 


1 kg kapusty opłukać i odsączyć z wody,pokroić.0.5 kg kapusty tylko pokroić (nie płukać,wtedy uzyskamy bardziej kwaskowy smak).Boczek i cebulę pokroić w kostkę,boczek wrzucić na patelnie i podsmażyć ok 7 min(jeśli puści za dużo soków odlać je z patelni do kapusty),dodać cebulę i smażyć razem aż cebulka się zarumieni.Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry lub kostkę (kto jak lubi) zalać wodą i gotować 10-15 min (nie rozgotować za bardzo).Kapustę włożyć do dużego garnka,dodajemy cebulę i boczek,i mieszamy.dusimy aż kapusta puści soki i zmięknie.dodajemy roztarty czosnek i kminek.W dzbanku rozpuszczamy bulion w ok 1 1/2 litra wody. Kapustę zalewamy bulionem i gotujemy 15min.doprawiamy pieprzem,solą,magi,liściem laurowym,ziołami prowansalskimi,ziarnami pieprzu i zielem angielskim.Dodajemy gotowe ziemniaki.i gotowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz