wtorek, 22 maja 2018

Rolada chlebowa drożdżowa



składniki:

600 g mąki pszennej
300 ml wody + 20 ml do drożdży
1 łyżeczka soli
100 g roztopionego masła
1,5 łyżeczka cukru
30 g drożdży świeżych
jajko do smarowania

dodatkowo:

ser (plasterki albo starty)
wędlina,kiełbasa,parówki
serek topiony
ogórki
pomidory
papryka
szczypiorek
(to, co lubicie)




Drożdże roztapiamy z wodą i cukrem. Odstawiamy na 5 minut. Potem mieszamy z mąką i resztą wody, solą i roztopionym masłem. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Wkładamy do miski na 1 h, aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto dzielimy na części (u mnie 4). Rozwałkować na prostokąt. Układam nasz farsz. Zwijamy a brzegi podwijam pod spód. Odstawiamy na 40 minut, by wyrosło. Wyrośnięte smarujemy rozkłóconym jajkiem, a potem wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy, aż będzie rumiane (ok. 20–25 minut). Podajemy na ciepło lub zimno nadaje się świetnie do mrożenia ;) wystarczy wyciągnąć dzień wcześniej. Jest tak pyszne z nie można przestać jeść ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz