wtorek, 1 maja 2018

Oliwy Smakowe



Uwielbiam oliwy smakowe. Sklepowe jednak są dość drogie, wiec postanowiłam zrobić swoje oto one:

Bazylia z czosnkiem


Czosnkowa z pieprzem


Grzybowa


Mietowa


żiołowa: ze świeżych i suszonych ziół


żiołowa: ze świeżych  ziół



opis składników

1. ze świeżych ziół:bazylia,tymianek,pietruszka,liść laurowy
2. ze świeżych ziół: pietruszka,mięta,tymianek, i suszonych ziół: bazylia,liść lubczyka,oregano,liść laurowy
3. z suszonymi grzybami borowika
4. z miętą
5. bazylia z czosnkiem
6. czosnek z kolorowym pieprzem

cebulowa


cytrynowa


pieprzowa: mielony i ziarnisty


z owocami jalowca


z papryczek peperoni (ostra)


ziolowa: z suszonych ziól


opis skladników





1.z owocami z jałowca
2.z papryczkami pepperoni,chilli,jalapeno,rawit,habanero
3.z cebula
4.ze skórką z cytryny
5.z suszonymi ziołami: zioła prowansalskie,tymianek,majeranek,bazylia,liść lubczyka,oregano
6.z pieprzem kolorowym ziarnistym i pieprzem czarnym świeżo zmielonym

Przygotowanie:

składniki (jeśli są świeże to płuczemy i zostawiamy do całkowitego wyschnięcia) tak jak w przypadku świeżych ziół,cytryny,papryczek,czy grzybów(mogą być suszone prawdziwki lub inne) składniki (jeśli suszone zioła to nadają sie odrazu) butelki dokładnie myjemy i zostawiamy do całkowitego wyschnięcia. Gdy nasze składniki są przygotowane a butelki czyste i suche
do każdej butelki wkładamy lub wsypujemy wybrane przez nas składniki.Po czym zalewamy oliwa z oliwek dobrze zakręcamy i odstawiamy na 3 tygodnie w ciemne i suche miejsce nie zapominając o tym żeby raz dziennie kilka krotnie potrząsnąć butelka. Po 3 tygodniach wyciągamy (przecedzamy) tylko skladniki które były świeże. Suszonych nie trzeba.
I gotowe do użycia :)
Smacznego




a tu wszystkie razem
pieknie wygladaja i swietnie nadaja sie na prezent ;)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz