Skladniki:
3 kg.kapusty
1 kg marchewki
2 łyżki soli
Zalewa:
0.5 szkl. octu
4 szkl.wody
2 płaskie łyżki soli
1.5łyżki cukru
5 łyżek musztardy np.sarepskiej
Dodatkowo Do Każdego Słoika:
1 listek laurowy
3 ziarna ziela angielskieg
Kapustę szatkujemy,zasypujemy sola i odstawiamy na 30 min. marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Kapustę odcisnąć z soku (sok nie będzie potrzebny) dodać do niej marchewkę i dokładnie wymieszać.Z agotować zalewę.Kapustę z marchwią przełożyć do słoików i zalać gorąca zalewa. Słoiki wytrzeć,szczelnie zamknąć.pasteryzować 20 min odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia. Oznaczamy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Ja za każdym razem jak zalewam gorąca zalewa,zakręcam słoiki i żeby się upewnić że dobrze dokrecony odwracam od razu do góry dnem jeśli woda się wydostaje dokręca mi mój mąż ;)
ŻYCZE SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz