niedziela, 27 maja 2018

Najłatwiejszy jabłecznik




Skladniki:

8 jajek
1 1/2 szkl.drobnego cukru
1 szkl.oleju
3 szkl.maki
2 łyżeczki pr.do pieczenia
Kilka kropel ulubionego aromatu
1kg jabłek
Cukier puder do posypania

Do miski miksera wbijamy białka i ubijamy na sztywną piane.Pod koniec ubijania dodajemy po 1 łyżce cukru ciągle miksując.Powstanie gęsta masa.Dodać powoli żółtka i miksować aż się połączą.Dodać powoli olej wymiksować i dodać aromat i ubić.Piana zmniejszy swoja obietość, lecz będzie gęsta.Dodajemy powoli mieszając łyżka przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia.tortownice wykładamy papierem lub smarujemy margaryna i oprószamy maką.Wylewany na nią ciasto wygładzamy i układamy jabłka.Wciskamy je trochę w ciasto.Pieczemy w 180-185 stopniach C przez 1h, po czym sprawdzamy patyczkiem.Oczywiście możecie dodać inne owoce.





SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz