wtorek, 22 maja 2018

Krokodylki

Przepis jest na ogórki gruntowe, ale zielone tez dobrze smakują.

składniki:

4.5 kg ogórków (u mnie 10 szt.długie zielone)
4 łyżeczki papryki (można dodać chilli)
7 łyżek soli
3 główki czosnku
16 łyżek oleju
3 szkl.octu
800 dag cukru



Ogórki skroić w paski w ćwiartki,posypać solą i zostawić na 8h (można tez w plasterki). Odlać powstały sok nie będzie potrzebny. Ogórki zasypać papryką lub chilli dodać zmiażdżony czosnek i wymieszać zagotować olej i gorącym zalać ogórki,następnie zagotować cukier z octem i gorące wylać na ogórki i odstawić na ok. 24 h. Następnie ogórki wkładać do słoików i zalać zalewa. Pasteryzować 7 min. Ogórki się Kurcza i będzie ich mniej niż przed zasypaniem solą. Zostało mi sporo zalewy wiec zrobiłam kilka słoiczków z pokrojonymi w plasterki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz