sobota, 5 maja 2018

Murzynek z brzoskwiniami

Przepis dostałam od znajomej

Składniki:
2 szklanki cukru,
2,5 szklanki maki pszennej,
roztopiona kostka margaryny, ostudzona
3 czubate duże łyżki kakao,
1 szklanka mleka,
2 płaskie małe łyżeczki proszku do pieczenia,
4 jajka,
Brzoskwinie
może tez być cukier wanilinowy do tego
Albo łyżka dżemu żeby ciasto nie było suche.






Wszystkie składniki wymiksować, blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.Masę wylać do blachy ,brzoskwinie pokroić w paski i poukładać na masie, piec z ok. godzinę w 170 stopniach. Patyczkiem sprawdzić czy jest upieczone.W czego jeszcze potrzymać ok 15 min w piekarniku. Można dodać potem na wierzch np. polewę czekoladowa lub tylko posypać cukrem, obie wersje są pyszne.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz