wtorek, 29 maja 2018

Brokuły w zalewie słodko - kwaśnej



składniki:
4 brokuły (jedna 500g)

Na zalewę:
5 szklanek wody
2 szklanki octu (u mnie ruski) 9%
5 łyżek cukru
2 łyżki soli
Do każdego słoika:
1 listek laurowy
po 5 ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
1/2 łyżki białej gorczycy





Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki.końcówki z brokuł, czyli nogę zostawiamy do przecieru
Brokuły blanszujemy przez 3 min,wyciągamy z wody i wkładamy brokuły na dno wyparzonych słoików ,lekko dociskamy.dodajemy przyprawy.Robimy zalewę (ja użyłam wody z blanszowania).Zalewamy zalewa brokuły zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy 20 min.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz