Składniki:
3 kg.białej kapusty
2 łyżki soli
Zalewa:
0,5 szkl.octu
4 szkl.wody
2 płaskie łyżki soli
1,5 łyżki cukru
5 łyżek musztardy ( np.sarepskiej)
Dodatkowo do Każdego Słoika:
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
Kapustę poszatkować, zasypać 2 łyżkami soli dokładnie wymieszać i zostawic na 30 min.przełożyć na gazę (może być pielucha tetrowa) i odcisnąć sok.Przygotować słoiczki,oraz zalewę
Odcisnieta kapustę zalać gorącą zalewą i zostawić na 20-30 min ( aż ostygnie) kapustę przekładać do słoików i zalać pozostałą zalewą. Pasteryzować 20 min.
Jest przepyszna polecam,przepis powstał nagle w trakcie robienia innej kapusty, tak mnie natchnęło :D
Jesli ktoś woli ostrzejszy smak można doprawić pieprzem lub ostrzejsza musztarda.
ŻYCZĘ SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz