Składniki:
(na 1 bochenek)
2,5 szklanki mąki pszennej razowej
1/3 szklanki otrębów
1/2 szklanki siemienia lnianego
1 opakowanie drożdzy instant
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
1/2 szklanki ziaren słonecznika lub dyni
można również dodać płatki owsiane
0,5L cieplej wody
0,5L cieplej wody
Składniki suche tj: Mąkę pszenną, otręby żytnie, siemię lniane, drożdże, cukier, sól oraz ziarna słonecznika łączymy razem w misce i dokładnie mieszamy.Całość zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i wyrabiamy do powstania jednolitej masy.Tak przygotowane ciasto, przykrywamy ręczniczkiem i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
(u mnie 2 chleby jeden ze słonecznikiem w nastepnym płatki owsiane i dynia zamiast słonecznika)
Gdy już nasze ciasto wyrośnie przekładamy je do blaszki, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.Po kilkunastu minutach chleb posypujemy ziarnami słonecznika, które wklepujemy za pomocą drewnianej łyżki, aby lepiej przywarły do chleba.Całość odstawiamy po raz trzeci do wyrośnięcia na około 15 minut, następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 60 minut.
Rada:
Lepiej wysmarować blaszkę i obsypać ja Mąką. Mój papier do pieczenia nie zdał egzaminu i przykleił się do chleba, ciężko było się go pozbyć :( ale każdy uczy się na błędach :)
Mimo małych problemów z papierem chlebek jest pyszny pachnący i chrupki :) bardzo polecam i życzę smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz