wtorek, 21 sierpnia 2018

Melon w syropie

składniki 
2 melony
1 kg cukru
woda



Melon kroimy na ćwiartki usuwamy pestki pozbywamy się skorki obierając lub wycinając małe kostki.

Kostki melona zasypujemy 0.5 kg cukru i odstawiamy na 2 godz. żeby puścił sok.

Po tym czasie kostki przekładamy do słoiczków a powstały sok przelewamy do garnka i dodajemy wodę (u mnie było 6 małych słoiczków wiec dodałam 3 małe słoiczki wody) dodałam resztę cukru i zagotowałam.

gorącym syropem zalewamy melon i szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy 25-30 min zależy jak miękki melon jest u mnie było 25 min

Taki słoiczek będzie jak znalazł dla mojego synka do kaszki na sniadanie :) on uwielbia takie połączenia :D



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz