czwartek, 28 czerwca 2018

Papryka w zalewie chrzanowej

Składniki:
0,5 kg papryki kolorowej

Zalewa:
0,7 L wody
1/2 szkl.octu 9%
3 łyżki cukru
1 łyżki soli
1 słoiczek chrzanu (najlepiej bardzo ostry lub świeżo starty)

Dodatkowo do kazdego sloika:
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
1 ząbek czosnku
2 ziarna pieprzu




Paprykę dokładnie umyć, pozbyć się gniazd nasiennych pokroić w paski. Do garnka wlać wodę, ocet,cukier, sol i dokładnie wymieszać, zagotować i przestudzić. Do ciepłej dodać chrzan i dokładnie wymieszać. Do słoików dodać przyprawy i skrojony w plastry czosnek. Przełożyć paprykę do słoików i zalać zalewa.szczelnie zakręcić, pasteryzować 20 min. odwrócić do góry dnem aż do ostygnięcia.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza