Składniki:
2 kg kabaczka
1 kg cebuli
1 op. zioła prowansalskie
1 łyżka pieprzu
1 op. Czerwona papryka
Zalewa:
1 szkl.octu
4 szkl.wody
1 szkl.cukru
2 łyżki soli
Kabaczek wydrążyć z pestek (najlepiej łyżką) nie obierac pokroic w kostke.Cebulę obrać i skroić w pół plastry.
Przygotowujemy zalewę.Do dużego garnka wlewamywodę,ocet,cukier,sol,pieprz,paprykę.Gotujemy ciągle mieszając żeby wszystko dobrze się rozpuściło.Doprowadzamy do wrzenia.Wrzucamy wszystkie warzywa i gotujemy do zagotowania się ponownie zalewy. Ściągamy z ognia i wsypujemy zioła prowansalskie,dokładnie wymieszać.Gorąca sałatkę przekładamy do słoików i zalewamy zalewa.szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 10 min od momentu zagotowania sie wody.Wyciągamy, odwracamy do góry dnem aż do wystygnięcia.
ŻYCZĘ SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz