SKŁADNIKI:
kości do wywaru
3 łyżki masła
10 pomidorów (najlepiej miękkich)
ryż
300 ml.śmietany 12% (ciepła nie z lodówki)
kiełbasa
1 słoiczek przecieru pomidorowego (pudliszki)
przyprawy pieprz, sol ,magi ,liść laurowy, ziele angielskie
Zrobić wywar jak na rosół (można również użyć z dnia poprzedniego). Gdy będzie gotowy przecedzić przez sito tak by został sam rosół. Pomidory sparzyć obrać ze skórki o dusić na maśle i z odrobina rosołu ,aż będzie z nich przecier.(jak jednak zostaną większe kawałki to zmiksować blenderem). Kiełbasę kroimy w kostkę lub paseczki (ja robię oba sposoby na raz) .Odlewamy do pojemniczka trochę rosołu i kilka łyżek wywaru z pomidorów,dodajemy do tego przecier,i dobrze rozmieszać trzepaczką, Następnie dodać ciepłą śmietanę i wymieszać ponownie. Odstawić. Ryż ugotować osobno. Gdy wszystkie składniki są gotowe wrzucamy do gotującego się rosołu przecedzone przez sito bądz zmiksowane pomidory,następnie kiełbasę i ryz jak i przecier pomidorowy ze śmietana. Przyprawić pieprzem sola magi,liśćiem laurowy zielem angielskim. Według swojego gustu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz