wtorek, 1 maja 2018

Królewicz

SKŁADNIKI:
W zależności o wielkości blachy:
na MAŁĄ standardową blachę:

1.PLACKI (SPÓD I GÓRA CIASTA)
30 dag mąki
15 dag cukru
2 łyżki miodu
trochę wody
1 łyżeczka sody



na DUŻĄ blachę o wymiarach 27cmx37cm użyłam:
2 szklanki mąki
1i1/2 szklanki cukru
3 łyżki miodu
pół szkalanki wody (ma być ciasto do rozwalkowania)
1.5 łyżeczki sody



2.BISZKOPT (ŚRODEK CIASTA)
MAŁA blacha :
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody lub 1 łyżka oleju



DUŻA blacha:
6 jaj
2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 i1/2 łyżki proszku do pieczenia
3 łyżeczki wody lub 2 łyżki oleju



3.MASA WANILIOWA (POMIĘDZY PLACKAMI A BISZKOPTEM)


MAŁA blacha:
15 dag cukru
1 i1/2 lyzki mąki ziemniaczanej
0.5 litra mleka
1 lyzka mąki
1 margaryna
1 cukier waniliowy



DUŻA blacha:
2 szklanki cukru
2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
800 ml mleka
2 łyżki mąki
1 i 1/2 margaryny
1 i 1/2 cukru waniliowego



papier pergaminowy
polewy czekoladowe
coś do dekoracji (nie koniecznie)
sok z cytryny


PRZYGOTOWANIE:
1. Zaczynamy od wyrobienia ciasta (ręcznie) na dwa placki, które będą stanowiły spód i górę ciasta. Po wyrobieniu dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy tak, by miała wielkość blachy jakiej użyjemy jednocześnie pilnując, by się nie przykleiło do blatu. Przekładamy ciasto do blachy wysłanej pergaminem. Odstające resztki odcinamy i sztukujemy w brakujacych miejscach jak rogi (jak są) Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok 15 min. Po czym wyciagamy odkładamy na bok i robimy to samo z 2 połówką ciasta. Jeśli ktoś ma 2 takie same blachy można piec je jednocześnie będzie szybciej   



2. Robimy biszkopt. Jajka dokładnie ubić za nim dodacie inne składniki. Później po kolei dodawać wymienione składniki. Dokładnie wymiksowac na jednolitą masę. Przelać na blachę wyłożoną pergaminem. Wstawiamy do piekarnika też nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 20 min (żeby był złocisty kolor)  




3. Robimy masę waniliową. Rozpuszczamy margarynę w garnku po czym dodajemy kolejno cukier mąkę mleko i cukier waniliowy.  Musimy to zagotować mieszając, by się nie przypaliło. Powstanie nam masa jak budyń waniliowy. Odstawić żeby przestygł.  




4. Gdy mamy placki, biszkopt i masę gotowe możemy zacząć składać ciasto w całość. Bierzemy blachę, w której piekliśmy wszystko i kładziemy na spód pierwszy placek moczymy go delikatnie sokiem z cytryny zmieszanym z wodą (ale nie dużą ilością wody) kładziemy pół masy przygotowanej. Nastepnie przygotowany biszkopt, resztę masy na biszkopt, przykrywamy mase 2 plackiem i moczymy go sokiem z cytryny. Całość polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy (jak ktoś chce) wstawiamy do lodówki na 12 godzin żeby zastygło.






  •  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz