SKŁADNIKI:
1 kg.dyni,
2,5L Rosołu
2 cebule,
3 serki topione trójkąciki bez smakowe,
5 łyżek jogurtu naturalnego lub Śmietany,
pieprz,
sól,
bazylia,(sucha i zerwanych kilka listków z krzaczka)
Zioła prowansalskie,
oregano,(suche i zerwanych kilka listków z krzaczka)
4 łyżki maki,
magi,
2,5 l rosołu przelewam do garnka.Cebule kroje w Kostkę,nie musi być drobna i podsmażam chwile na maśle..wrzucam do rosołu pokrojona w Kostkę dynie obrana ze skóry,(może być również mrożona jeśli ktoś ma) i cebule,gotuje aż dynia zmięknie..w miedzy czasie odlewam do kubeczka trochę gotującej się zupki,dodaje do niej mąkę,jogurt,serki topione,mieszam,i rozdrabniam blenderem na puszystą i jednolita masę. .gdy dynia jest w Miarę miękka,zestawiam z gazu garnek i przecieram dynie blenderem na mus..przyprawiam krem suchymi Ziołami Bazylią,Ziołami prowansalskimi,oregano,sola,pieprzem,magi.i podgotować ok 15 min, ściągnąć ponownie z gazu,ciągle mieszając blenderem wlewam przygotowaną masę jogurtowo-mączną z serkami topionymi,przecieram tak długo aż będzie jednolity krem. .siekam na drobno świeżą bazylie i oregano,dodaje do kremu. .można podawać sam krem lub tez z grzankami lub ziemniaczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz