wtorek, 1 maja 2018

Konfitura pomarańczowa



Składniki:
3kg pomarańczy
2 cytryny
3 szkl.cukru
3/4 szkl. wody
szczypta mielonego imbiru

Pomarańcze i cytryny dokładnie umyć,osuszyć,obrać ze skorki,pozbyć się pestek,skroić w kostkę. Skórę z pomarańczy zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Zagotować wodę i cukier, gdy syrop zacznie wrzeć, wrzucamy do niego cytrusy,dodać imbir. Dusić na niewielkim ogniu. Regularnie mieszając. Skórkę z cytrusów zalać wrzątkiem i gotować przez 2 min, odcedzić. Pomarańcze po 1.5 godz zmiksować blenderem dodać do nich skórkę i dusić dalej na małym ogniu aż zgęstnieje przez ok.1 godz.odstawić na noc i powtórzyć na 2 dzień gotowanie przez ok 1 godz.gorąca konfiturę przelać do słoiczków szczelnie zakręcić,i odwrócić do góry dnem aż ostygnie.oznaczyć i odstawić w ciemne suche miejsce.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz