SKŁADNIKI:
przepis pod blachę o wymiarach 40x30x10cm
BISZKOPT
2 szkl. mąki
2 szkl.cukru pudru
10 jajek
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM
800 ml mleka
4 łyżki mąki
cały budyń śmietankowy
1 szklanka cukru pudru
1 masło extra
1 kg truskawek
6 galaretek truskawkowych
PRZYGOTOWANIE:
PRZEPIS NA BISZKOPT : żółtka utrzeć, po czym dodać cukier puder.białka ubić i dodać do żółtek.następnie dodawać po trochę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.lekko wymieszać.wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.piec ok 1/2 godz.w temp.180 stopni c.
PRZEPIS NA KREM : z mleka,mąki,budyniu ugotować krem,ciągle mieszając (potrafi sie szybko przypalić) wystudzić. masło utrzeć z cukrem pudrem i po trochę dodawać do kremu.krem utrzeć na puszysta masę.
PRZEKŁADANIE CIASTA: na wystudzony biszkopt wyłożyć krem,ułożyć na nim truskawki wbijając je troszkę do kremu.zalać je tężejącą galaretką truskawkową. wstawić do lodówki najlepiej na 12 godzin. (6 galaretek zmieszać z 2 litrami wody)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz