piątek, 4 maja 2018

Ciasto z truskawkami


SKŁADNIKI:
przepis pod blachę o wymiarach 40x30x10cm

BISZKOPT

2 szkl. mąki
2 szkl.cukru pudru
10 jajek
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM

800 ml mleka
4 łyżki mąki
cały budyń śmietankowy
1 szklanka cukru pudru
1 masło extra
1 kg truskawek
6 galaretek truskawkowych

PRZYGOTOWANIE:

PRZEPIS NA BISZKOPT : żółtka utrzeć, po czym dodać cukier puder.białka ubić i dodać do żółtek.następnie dodawać po trochę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.lekko wymieszać.wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.piec ok 1/2 godz.w temp.180 stopni c.

PRZEPIS NA KREM : z mleka,mąki,budyniu ugotować krem,ciągle mieszając (potrafi sie szybko przypalić) wystudzić. masło utrzeć z cukrem pudrem i po trochę dodawać do kremu.krem utrzeć na puszysta masę.

PRZEKŁADANIE CIASTA: na wystudzony biszkopt wyłożyć krem,ułożyć na nim truskawki wbijając je troszkę do kremu.zalać je tężejącą galaretką truskawkową. wstawić do lodówki najlepiej na 12 godzin. (6 galaretek zmieszać z 2 litrami wody)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz