czwartek, 7 czerwca 2018

Chrusty-faworki

Do tego przepisu mam 3 rodzaje składników dla każdego cos innego ;)

składniki nr.1

10.Żółtek
10 łyżek maki
1/2 szkl.maki krupczatki
400 ml kwaśnej gęstej śmietany 
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka pr.do pieczenia
1 łyżka spirytusu,wódki lub rumu
olej do smażenia.
cukier puder do posypania

składniki nr.2

6 Żółtek
2 szkl.maki
1 jajko
1/2 szkl.gęstej śmietany
1 łyżka spirytusu,wódki lub rumu
szczypta soli
olej do smażenia.
cukier puder do posypania

skladniki nr.3

4 żółtka
2 szkl.maki
1/2 łyżeczki cukru
18 dag śmietany
1 łyżka spirytusu,wódki lub rumu
szczypta soli
olej do smazenia
cukier puder do posypania





Wybieramy rodzaj składników jakie chcemy i zaczynamy:
Z mąki Żółtek zagnieść miękkie ciasto dodać cukier wanilinowy i spirytus.
Kiedy ciasto jest sprężyste mocno utłuc wałkiem przez ok 5 min.
zawinąć ciasto w folie i wstawić do lodówki na ok.30 min
Po tym czasie odcinamy po Kawałku ciasta i rozwałkowujemy na stolnicy posypanej maka.
Wycinamy romby o dl. ok.10 cm szer.4cm i nacinamy w środku robiąc mała dziurkę.
Jeden koniec przekładamy przez dziurkę i wrzucamy na gorący olej.
wyjąć jak się zarumienia, na ręcznik papierowy i posypać cukrem pudrem jak tłuszcz obcieknie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz