niedziela, 11 maja 2014

konfitura rabarbarowa

skladniki
1,5 kg rabarbaru
2.5 szkl.cukru
2 szkl.wody

rabarbar oczyscic,pokroic w kostke i zasypac cukrem.wymieszac i odstawic na 30 min.
gdy rabarbar pusci soki wlewamy do niego wode i stawiamy na ogniu.zagotowac i zmniejszyc ogien.dusimy powoli
az rabarbar sie rozgotuje i uzyskamy konsystencje konfitury.ok.1.5 godz.od czasu do czasu mieszajac.
po tym czasie odstawiamy zeby wystyglo.jesli konsystencja jest zbyt rzadka gotujemy jeszcze jakies 30-60 min.
gorace nakladamy do sloiczkow i odwracamy do gory dnem.mozna pasteryzowac 5-7 min. 
z podanej ilosci wyszlo mi 6 malych sloiczkow po musztardzie




ŻYCZĘ SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz