środa, 20 czerwca 2018

Syrop z kwiatu z czarnego bzu




Skladniki:

35 baldachów czarnego bzu
1.5 kg cukru
sok z 1.5 cytryny 
1.5 litra wody 





Kwiaty czarnego bzu zbieramy w suchy, słoneczny dzień.Zrywamy je delikatnie i delikatnie układamy je w koszyku,nie zrywamy zbyt wielu kwiatostanów z tego samego drzewa. w domu rozkładamy delikatnie kwiaty bzu na papierze, by umożliwić robaczkom ewakuację Nie potrząsamy baldachami bo pozbywamy się wtedy nie tylko robaczków, ale i pyłku kwiatowego. bezpośrednio nad garnkiem w którym będziemy przygotowywać syrop, odcinamy kwiaty bzu tak, by zachować jak najmniejsze części zielonych gałązekPo oberwaniu kwiatów przygotowujemy zalewę : zagotowujemy wodę z cukrem i kwaskiem (lub sokiem z cytryny) i wrzątkiem zalewamy kwiaty (wszystkie muszą być zakryte syropem), przykrywamy i odstawiamy na 4 dni, delikatnie mieszając ok.raz dziennie. Następnie dokładnie filtrujemy syrop( znajda sie pewnie jakieś muszki które się nie ewakuowały (ja użyłam pieluszki tetrowej poskładanej na mniejszy kwadrat i sitka żeby mieć pewność ze pieluszka mi nie ucieknie) zagotować i przelewamy do wyparzonych butelek. Pasteryzować 15 min. Po otwarciu syrop przechowujemy w lodówce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz