składniki:
1kg.pomidorów koktajlowych
8 ząbków czosnku
2-4 łyżeczki chili w proszku (można zastąpić świeżą)
2 łyżeczki imbiru w proszku (można zastąpić świeżym)
2-4 łyżeczki słodkiej papryki
250ml octu jabłkowego
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki gorczycy
1 szkl.cukru brązowego (może być tez biały)
150g przecieru pomidorowego
Czosnek obrać, chilli,imbir (również jeśli jest świeży) zmiksować na miazgę za pomocą blendera.Po czym dodać umyte pomidorki i zmiksować ponownie na gładka masę.Przelać do garnka,dodać ocet,cukier i przyprawy (nie przejmujcie się kolorem, jaki wam wyjdzie po zmiksowaniu ;) będzie ładniejszy na koniec) doprowadzić do wrzenia,zmniejszyć gaz i gotowaćprzez ok. 1.5 godz. co jakiś czas mieszając aż uzyskamy konsystencje konfitury.Pod koniec gotowania jak zrobi sie dość gęste, ale nie całkiem geste wlewamy przecier pomidorowy i słodka paprykę i gotujemy jeszcze przez 10 min mieszając. Przekładamy do słoiczków gorące i pasteryzujemy 15 min.Z podanej ilości wyszło mi 5 małych słoiczków po musztardzie.Jeżeli ktoś lubi bardziej ostry smak polecam dodać świeże papryczki chilli, ich ilość zależy od waszego smaku i gustu.Ja osobiście nie mogę jeść ostrych potraw wiec zastąpiłam je przyprawa i dodałam na tyle żeby mi smakowało ;)świetnie nadaje się do kanapek na śniadanie lub tez jako dodatek do makaronu.
ŻYCZĘ SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz