wtorek, 1 maja 2018

Gulasz z winem


SKŁADNIKI:
2 duże cebule
1 kg mięsa np.szynki
6 papryk (żółta zielona czerwona) 
2-4 cukinie (w zależności od wielkości) 
2-4 marchewki (ja używam miniaturek jak na zdjęciu w tedy ich nie kroję) 
6 pomidorów 
pieczarki 
kostka bulionowa wołowa (knorr) 
kostka do mięs ze słodka papryka (knorr) 
2 ząbki czosnku lub (1 ząbek poszatkowany i 1 kostka smakowa z knorra) 
0.25l czerwonego wytrawnego wina (ja używam małej butelki jak na zdjęciu) 


przyprawy :
liść laurowy, 
ziele angielskie,
słodka papryka,
chilli,
pieprz w ziarenkach, 
pieprz i sól.






Skroić mięso w kostkę (zostawić tylko chude mięso).wrzucić do rondla i dusić na oleju na małym ogniu,aż się zarumieni ok.30-40 min. Obrać cebulę skroić w kostkę i zeszklić na maśle .Pieczarki skroić w plastry (zeszklić na maśle) .Warzywa skroić w kosteczkę .Gdy mięso jest gotowe, Rozpuszczamy bulion,dodajemy go do mięsa wraz z cebulą i czosnkiem,doprawić pieprzem solą, kostka do mięs,słodką papryką,troszeczkę chilli, słodka papryka,liść laurowy,ziele angielskie,pieprz w ziarenkach.dusić tak mięso ok 15-20 min.po 20 min.dodajemy wino i dusimy ok 10 min.gdy mięso jest miękkie dodajemy wszystkie warzywa ( z nimi można kombinować kto co lubi ) i dusimy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. można podawać z ziemniakami jak i z ryżem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz