piątek, 3 października 2014

Pierogi ruskie



Wcześnie w tym roku u mnie zaczynam przygotowania do Świat.ale wiem ze nie bede miala pozniej
na to czasu.w moim zawodzie ciezko o czas przed swietami ;) A pierogi u mnie schodzą jak Świerze bułeczki.



Skladniki:
na ok 150 pierogów

Ciasto:

1 kg mąki pszennej
lyzeczka soli
ok 750 ml gorącej wody
100 g masła


Farsz:
1.8 kg sera białego tłustego (mazurski smak) 
3 kg ziemniaków
4-5 cebul (podsmazone)
sol lub kucharek do smaku
pieprz do smaku
magii do smaku
(proporcje według smaku)



FARSZ:
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Odcedzić gorące roztłuc bardzo dokładnie na gładką masę. Ziemniaki ostudzić,następnie przepuścić przez praskę razem z serem.Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle na złoty kolor, następnie dodać do sera i ziemniaków.Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem i magii.



CIASTO:
Mąkę przesiać do miski,dodać sól masło zalac gorącą woda i poczekac az sie rozpusci dodac do maki mieszając wszystko łyżką połączyć składniki,wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę lub blat kuchennyZagniatać ciasto rękami podsypując mąką tak aby ciasto się nie kleiło.odstawic na 30 min. przykryć ścierką,Po tym czasie dzielimy ciasto nozem na 4 czesci Wykładamy ciasto na stolnicę rozwałkowywać na cienki placek obsypąc stolnicę i wałek mąką.





LEPIENIE I GOTOWANIE:
Szklanką wycinamy kółka z ciasta, na środek nakładać po jednej łyżeczce farszu i sklejamy boki,ja mam taka specjalna maszynke jak na zdjeciu widzac.nie dala bym rade takiej ilosci sama kleic ;)
Gotowe pierogi układać na stolnicy lub blacie podsypanych mąką. Przykrywamy ściereczką zeby nie obeschły.
W dużym garnku zagotować wodę z sola i łyżkai oleju gdy zacznie wrzec włożyć około 15 pierogów zalezy od wielkosci garnka.Po zagotowaniu zmniejszyć ogieńi gotować pierogi az wypłyna na powierzchnię. wyłowić jednego pieroga sprawdzić czy ciasto jest już miękkie jesli nie dajemy im jeszcze 1 min az sie dogotuja.Pierogi wyciagać łyżką cedzakową.Nakladamy na talerze i posypujemy podsmazona cebulka,lub czym innym jak kto woli ;)








smacznego :)

3 komentarze:

  1. Mariolka, jak pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierożki ruskie są bardzo smaczne - choć to na pewno kwestia gustu. Świetnie napisany wpis, bardzo rzeczowo jak zrobić te przepyszne zdanie. Sama często robię takie dania i polecam wszystkim takie do spróbowania z skwarkami http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-pierogi-ruskie-ze-skwarkami/

    Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy

    OdpowiedzUsuń