Wcześnie w tym roku u mnie zaczynam przygotowania do Świat,ale wiem ze nie bede miała póżniej
na to czasu.W moim zawodzie cieżko o czas przed swietami ;) A pierogi u mnie schodzą jak świeże bułeczki.
Skladniki:
na ok 150 pierogów
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
lyzeczka soli
ok 750 ml gorącej wody
100 g masła
Farsz:
1.8 kg sera białego tłustego (mazurski smak)
3 kg ziemniaków
4-5 cebul (podsmazone)
sol lub kucharek do smaku
pieprz do smaku
magii do smaku
(proporcje według smaku)
FARSZ:
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Odcedzić gorące roztłuc bardzo dokładnie na gładką masę. Ziemniaki ostudzić, następnie przepuścić przez praskę razem z serem. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle na złoty kolor, następnie dodać do sera i ziemniaków. Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem i magii.
CIASTO:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól masło zalać gorącą wodą i poczekać aż się rozpuści dodać do maki mieszając wszystko łyżką połączyć składniki, wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę lub blat kuchenny. Zagniatać ciasto rękami podsypując mąką tak, aby ciasto się nie kleiło.Odstawić na 30 min. przykryć ścierką. Po tym czasie dzielimy ciasto nożem na 4 części obsypujemy stolnicę i wałek mąką.Wykładamy ciasto na stolnicę rozwałkowywać na cienki placek.
LEPIENIE I GOTOWANIE:
Szklanką wycinamy kółka z ciasta, na środek nakładać po jednej łyżeczce farszu i sklejamy boki, ja mam taka specjalna maszynkę jak na zajęciu widać.Nie dała bym rade takiej ilości sama kleić ;)
Gotowe pierogi układać na stolnicy lub blacie podsypanych mąką. Przykrywamy ściereczką żeby nie obeschły.W dużym garnku zagotować wodę z sola i łyżką oleju, gdy zacznie wrzeć włożyć około 15 pierogów zależy od wielkości garnka. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień gotować pierogi aż wypłyną na powierzchnię. Wyłowić jednego pieroga sprawdzić, czy ciasto jest już miękkie jeśli nie dajemy im jeszcze 1 min aż się dogotują. Pierogi wyciągać łyżką cedzakową.Nakładamy na talerze i posypujemy podsmażoną cebulką lub czym innym jak kto woli ;)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz