Składniki
4 kg ogórków (u mnie 3 duże zielone)
4 kg marchewki (u mnie 2 kg)
10 dkg natki pietruszki (może być suszona)
0,5 kg cebuli
4 łyżki cukru
2 łyżki soli
1 szkl.oleju
1 szkl.octu
pieprz do smaku
sałatka z białą cebula i koperkiem
sałatka z czerwona cebula bez koperku
Ogórki zetrzeć na plasterki,marchewkę w paseczki na tarce o grubych oczkach, cebulę skroić w plastry, wszystko wkładamy do dużej miski.Dodajemy cukier, pieprz,olej, ocet,sol pietruszka i dołkadnie mieszamy. Odstawiamy na 4 godz. Po czym ogórki przekładamy do słoików i zalewamy powstała zalewa. Pasteryzujemy 20 min.
Słoiki odwracamy do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.
tu wersja bez koperku z czerwona cebulą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz