Skladniki:
5 ananasów
1 kg cukru
3/4 szkl. wody
Ananasy obrać ze skorki,skroić w kostkę.
Ananas warstwami zasypać cukrem.Odstawić na kilka godzin żeby puścił sok.
Przekładamy do garnka dolewamy wodę i dusimy na ogniu.Co jakiś czas mieszając.
Gdy ananas będzie miękki zmiksować blenderem i dusić dalej na małym ogniu aż zgęstnieje przez Ok.1-2. godz.Gdy zgęstnieje przecedzamy przez sito (o małych oczkach) gorąca konfiturę przekładamy do słoiczków szczelnie zakręcić,i odwrócić do góry dnem aż ostygnie.Sok rozlać do buteleczek (jest bardzo słodki i nadaje się świetnie do gorących napojów lub na zimno z wodą).
pasteryzować 15 min.oznaczyć i odstawić w ciemne suche miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz