środa, 6 czerwca 2018

Baranina

składniki:

Baranina (u mnie spory kawałek taki ok 5kg)

-estragon
-majeranek
-papryka czerwona
-ziele angielskie
-pieprz czarny
-czosnek
-cząber
-koper
-cebula
-szałwia
-natka pietruszki
-mieszanka curry
-mieszanka chilli
-oliwa

przyprawy (możecie zobaczyć przyprawy dla innych mięs. TU )





Baraninę płuczemy,wkładamy do dużej miski i zasypujemy przyprawami i zalewamy oliwa.
Całość dobrze mieszamy tak żeby mięso było cale pokryte marynata.Odstawiamy do lodówki.
Ja zawsze wstawiam na ok 2 dni mam pewność ze , baranina będzie pyszna i nie będzie śmierdzieć.
Baranina ma bardzo specyficzny smak i zapach dlatego najlepiej żeby po leżakowała w marynacie najmniej 1 dzień. Po czym wkładam ja do brytfanki lub naczynia żaroodpornego posypuje jeszcze poszatkowanym czosnkiem.Piekarnik nastawiamy na 180 C i pieczemy ok 2 godzin albo i więcej trzeba sprawdzać czy mięso jest miękkie. Pyszna na goraco, jak i zimno ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz