składniki:
1kg owoców (dowolne)
2 galaretki (pod kolor owoców)
5 łyżek żelatyny
Biszkopt:
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek maki
1i 1/2 łyżeczki pr.do pieczenia
1 cukier wanilinowy
Owoce umyć obrać pokroić na kawałki.Galaretkę przygotować w mniejszej ilości wody i dodać 2 łyżki żelatyny odstawić żeby ostygła. Po czym dodać do niej skrojone owoce odstawić do lodówki żeby zgęstniało. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym, maką i pr.do pieczenia.
Białka ubić na sztywno z kilkoma kroplami soku z cytryny, delikatnie wymieszać łyżka z ciastem.
Na plaska blachę wyłożyć papier i wylać na to ciasto.piec 10 min w 180C aż brzegi będą złote. Wyciągnąć,oderwać papier i zwinąć ciasto razem z papierem w rulon na chwile,dzięki temu biszkopt nie popęka przy wkładaniu do formy.Przekładamy biszkopt do keksówki. Gdy galaretka będzie konsystencji gęstego kisielu wlewamy ja na biszkopt do keksówki,i zamykamy ja pozostałą częścią biszkoptu, dociskamy lekko.Wstawiamy do lodówki na ok 2-3 godzin.Odkrawamy ciasto od blachy,przekładamy na deskę,posypujemy cukrem pudrem,można połać polewa czekoladowa lub lukrem.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz