środa, 26 września 2018

Sos z Maślaków na 2 obiady

Składniki:

4 filety z kurczaka
2 średnie cebule
0,5 kg maślaków
własna wegeta <= klik
słodka papryka
pieprz
śmietana 18%

obiad nr.1
ziemniaki
koperek świeży lub mrożony
1 jajko
mąka ziemniaczana

obiad nr.2
krokiety
pomidorki koktajlowe
ryż


Przygotowanie:

Filety kroimy w kosteczkę posypujemy wegetą i smażymy na patelni z obu stron podlewając małą ilością wody żeby wytworzył nam się sos,po czym przekładamy do garnka i dolewamy wody.Dusimy na małym ogniu.
Cebule kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na maśle po czym dodajemy maślaki i dusimy aż woda odparuje,przekładamy do garnka z filetami.przyprawiamy pieprzem do własnych potrzeb.
Gdy sos będzie gotowy i wszystko będzie mięciutkie dolewamy  śmietany.



Do obiadu 1 
Obrać ziemniaki ugotować ugnieść z masłem, mlekiem, i koperkiem na puree i ostudzić,po czym przełożyć do miski wygładzić łyżka oddzielić na 4 porcje po czym 1/4 ziemniaków wyjąć i wsypać na ich miejsce mąkę ziemniaczana,dodać jajko i ugnieść po czym rolować kopytka,ugotować w oslolonej wodzie.Polać sosem i gotowe.





Do obiadu 2
Zrobić krokiety lub też jak u mnie mrożone odsmażone na patelni, ryż ugotowany pomidorki skrojone na mniejsze części polane sosikiem i gotowe.



Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz