Składniki:
1,7 kg zielonej fasolki szparagowej
Przyprawy na każdy słoik:
2 liście laurowe
4 ziele angielskie
1/2 lyżeczki gorczycy
1/2 lyżeczki kopru suszonego
1 ząbek czosnku
Zalewa:
1 L wody
2 szklanki octu 9%
8 łyżki cukru
2 łyżki soli
Fasolkę szparagową oczyścić obciąć końcówki i dokładnie opłukać. Wrzucić do wrzącej osolonej wody i gdy się zagotuje, gotować 15 minut pod przykryciem. Następnie odcedzić zalać zimna woda. Do czystych i suchych słoików włożyć przyprawy, po czym poukładać w nich fasolkę i na górę posypać koprem.zalać gorącą zalewą szczelnie zakręcić pasteryzować przez ok. 25 minut. Odstawić do ostygnięcia i na 2 dzień pasteryzować kolejne 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz