sobota, 23 czerwca 2018

Marynowana fasolka szparagowa



Składniki:

1,7 kg zielonej fasolki szparagowej 

Przyprawy na każdy słoik: 
2 liście laurowe 
4 ziele angielskie 
1/2 lyżeczki gorczycy
1/2 lyżeczki kopru suszonego
1 ząbek czosnku 

Zalewa: 
1 L wody 
2 szklanki octu 9% 
8 łyżki cukru 
2 łyżki soli 




Fasolkę szparagową oczyścić obciąć końcówki i dokładnie opłukać. Wrzucić do wrzącej osolonej wody i gdy się zagotuje, gotować 15 minut pod przykryciem. Następnie odcedzić zalać zimna woda. Do czystych i suchych słoików włożyć przyprawy, po czym poukładać w nich fasolkę i na górę posypać koprem.zalać gorącą zalewą szczelnie zakręcić pasteryzować przez ok. 25 minut. Odstawić do ostygnięcia i na 2 dzień pasteryzować kolejne 25 minut. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz