Składniki:
1 główka kapusty białej
2 szkl.ryżu
1kg mięsa mielonego
2 cebule
5 łyżek masła
1 łyżka maki
100ml śmietany
200ml przecieru pomidorowego
przyprawa do Gołąbków
pieprz,sól.
kucharek smak wiosny i lata ( lub przyprawa vegeta własnej roboty taka jak TU)
słodka papryka
magi
chilli (nie koniecznie)
Kapustę obkroić na końcówce i wydrążyć środek.obgotować i wyciągnąć pojedynczo sparzone liście.
Ryż ugotować i dodać do mięsa mielonego.cebule obrać i pokroić w kostkę zeszklić na 2 łyżkach masła i dodać do mięsa.Doprawiamy przyprawa do Gołąbków, pieprz,sola, kucharek smak wiosny i lata,słodka papryka, magi , chilli.Wedle swojego smaku.Ostygnięte liście kapusty nadziewamy farszem i zawijamy.brytfankę wykładamy liściami kapusty i na nie wykładamy zawinięte gołąbki.(liście są po to żeby Gołąbki się nie przypaliły)
podlewamy
sosem:
sosem:
3 łyżki masła
maka
śmietana
przecier pom.
sol
pieprz
zmiksować blenderem na gładka mase.
maka
śmietana
przecier pom.
sol
pieprz
zmiksować blenderem na gładka mase.
Dusimy aż gołąbki zmiękną (trzeba sprawdzać) .Podajemy z ziemniakami jak również można jeść same ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz