niedziela, 10 sierpnia 2014

Przetwory z burakow na kilka sposobow

Mieszkam w kraju  gdzie ludzie ulatwiaja sobie zycie jak tylko sie da, wiec ciezko jest kupic normalne buraki za to sa juz ugowane i obrane zalane w soku i hermetycznie zamkniete pakowane po 500g wiec mialam ulatwione zadanie  ;)









buraczki z cebula


Skladniki:
1 kg cebuli
3 kg burakow
1 szkl.octu

Dodatkowo do kazdego sloika
4 ziele angielskie
1 lisc laurowy
3 ziarna pieprzu

Buraczki ugotowac,obrac ze skorki starkowac,odlac i odstawic pozostaly sok przyda sie do zrobienia soku na barszcz.dodac skrojona w kostke surowa cebule (1/2 mozna podsmazyc na patelni i pomieszac) zalac octem dobrze wymieszac i zostawic na 30min. do kazdego sloika wrzucic przyprawy i poukladac buraki dociskajac zeby wypchnac zbedne pecherzyki powietrza.pasteryzowac 15-20 min






buraczki marynowane


Skladniki:
1kg burakow

Zalewa:
3 szkl.wody
1 szkl octu 10%
1 szkl.cukru
1lyzka soli

Dodatkowo do kazdego sloika
4 ziele angielskie
1 lisc laurowy


Buraczki ugotowac,obrac ze skorki skroic w cwiartki lub plasterki lub w kostke.odlac i odstawic pozostaly sok przyda sie do zrobienia soku na barszcz.zagtowac zalewe.do kazdego sloika wrzucic przyprawy i poukladac buraki,zalac goraca zalewa.pasteryzowac 15 min






buraczki z papryka


Skladniki:
2,5 kg burakow
3-6  papryk kolorowych
1/2 szkl octu
5 lyzek cukru
3 lyzki soli

Buraczki ugotowac,obrac ze skorki starkowac.oddzielic buraki od soku.do soku dodac ocet cukier sol i zagotowac.Do gotujacej sie zalewy dodajemy papryke i gotujemy 15 min.dodajemy buraki i calosc gotujemy jeszcze 10 min.goraca salatke przekladamy do sloikow,zakrecamy i pasteryzujemy 15 min.stawiamy do gory dnem do wystygniecia.






buraczki z chrzanem 1


Skladniki:
2,5 kg buraków
2 lyzki soli
2 słoiczki chrzanu
5 lyzek cukru
4 łyzki octu

Buraczki ugotowac,obrac ze skorki starkowac.oddzielic buraki od soku.do burakow dodac 1 sloiczek chrzanu i dokladnie wymieszac odstawic na 30 min.do soku dodac 1 sloiczek chrzanu, ocet,sol i cukier i zagotowac..do gotujacej sie zalewy (soku) dodac buraki i zagotowac.przekladamy do sloikow,zakrecamy i pasteryzujemy 15 min.stawiamy do gory dnem do wystygniecia.






buraczki z chrzanem 2


Skladniki:
5 kg burakow
1 korzen chrzanu (mozna wiecej jesli lubimy ekstrymalne buraki :-D )
3 lyzki soli
3 lyzek cukru
1szkl. octu

Buraczki ugotowac,obrac ze skorki starkowac.oddzielic buraki od soku.pozostaly sok przyda sie do zrobienia soku na barszcz.chrzan zetrzec na drobno i dodac do odcisnietych burakow odstawic na 1h zeby sie przegryzlo.po tym czasie dodajemy ocet,sol i cukier.odstawic na kolejna 1h zeby sie przegryzlo.przekladamy do sloikow,zakrecamy i pasteryzujemy 15 min.stawiamy do gory dnem do wystygniecia.






sok z burakow na barszcz


Skladniki:
sok pozostaly z burakow ( u mnie z 5kg burakow wycisnelam 3L soku)
1 i 1/2 szkl.octu
3 lyzki soli
2 lyzki cukru

sok zlewamy z burakow i odcedzamy lub tez mozna buraki wycisnac przez gaze lub pieluche tetrowa.wszystkie skladniki polaczyc w garnku,zagotowac i goracy sok przelac do buteleczek obrucic do gory dnem i odstawic na 15min .pasteryzowac 5 min. obrucic do gory dnem i odstawic do wystygniecia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz