środa, 20 sierpnia 2014

Leczo na zime do sloikow

Skladniki
2,8 kg kabaczka
2 kg pomidorow
9 papryk kolorowych
1 kg cebuli
2 kg pieczarek
800g przecieru pomidorowego
6 zabkow czosnku
sol, pieprz do smaku
4 lyzki slodkiej mielonej papryki



Kabaczek,pieczarki  myjemy i kroimy w kostke.
papryke myjemy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostke
pomidory myjemy i kroimy na mniejsze kawalki
cebule obieramy i kroimy w kostke.
Pomidory zalewamy woda i gotujemy do miekkosci,po czym przecieramy przez sito.powstaly sok odstawiamy.cebule zeszklic na oleju.do duzego garnka wlewamy sok z pomidorow dodajemy cebule i kabaczek mieszamy,dusimy 30 min.po czym dodajemy papryke mieszamy i dusimy kolejne 15 min.po czym dodajemy pieczarki mieszamy i dusimy kolejne 15 min.przecier pomidorowy mieszamy z papryka slodka.pod koniec duszenia leczo przyprawiamy sola i pieprzem i dodajemy przecier pomidorowy i dusimy 15 min.na koniec dodajemy posiekany drobno czosnek mieszamy probujemy i w razie koniecznosci doprawiamy.gorace przekladamy do sloikow i odwracamy do gory dnem.odstawiamy do wystygniecia.na drugi dzien pasteryzujemy 20 min.


tak przygotowane leczo wystarczy otworzyc podgrzac dodac kielbase lub ulubione mieso,
 ugotowac ryz i obiad gotowy.. 
smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz