środa, 20 sierpnia 2014

Domowy chrzan

Zostalo mi sporo chrzanu po robieniu buraczkow wiec  skorzystalam z przepisu Ani i zrobilam pyszny domowy chrzan....
jedynie co zmienilam to dalam pol na pol smietany i jogurtu naturalnego.

skladniki
3 korzenie chrzanu u mnie ok 0.5 kg
100-150 ml smietanki 12%
100 ml jogurtu naturalnego
sok z calej cytryny
1 lyzka cukru
1 lyzeczka soli


 chrzan obieramy i tarkujemy na tarce o drobnych oczkach lub kroimy na mniejsze kawalki i wrzucamy do blendera.gdy chrzan jest zmielony dodajemy sok z cytryny  jogurt i smietane (porcjami zeby nie byl za rzadki) cukier i sol.wszystko dokladnie miksujemy na gladka mase.jesli jest za gesty mozna dodac wiecej smietanki.przekladamy do sloiczkow.jesli macie mniejsza ilosc sloiczkow i bedzie on zjedzony dosc szybko moze stac w lodowce bez pasteryzacji u mnie jednak powstalo 6 sloiczkow i strach pomyslec co by bylo jak by sie zmarnowal,wiec pasteryzowalam 10 min. i gotowe.

jest pyszny,smietankowy,i ostry jak to kiedys mozna bylo takie ostre w sklepie kupic.
najlepiej zabierac sie za niego drogie panie bez makijazu :D bo splynie jak po kapieli ;)  zapomnialam jaki chrzan moze byc ostry ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz