sobota, 7 czerwca 2014

watrobka w sosie musztardowym

Skladniki:
50dag watrobki drobiowej
3-4 cebule
1/2 szkl. bulionu
4-5 lyzek smietany 18% 
2 lyzki maki
2 lyzeczki musztardy kozackiej
2 lyzeczki musztardy sarepskiej
1/2 lyzeczki suszonego tymianku
1/2 lyzeczki czabru
po 2 lyzki masla i oleju
piepsz,sol,magi do smaku





watrobke oczyszczamy,myjemy i zalewamy odrobina mleka odstawiamy na 2 godz.
na patelni rozgrzewamy olej obsmazamy watrobke z obu stron .
po usmazeniu przekladamy do rondelka.
na patelni na malym ogniu rozpuszczamy maslo,szklimy na nim cebule skrojona w kostke,po czym wsypujemy make i smazymy chwile ciagle mieszajac.wlewamy bulion doprowadzamy do wrzenia a nastepnie dodajemy ziola i musztarde,mieszamy i przelewamy do radelka z watrobka.
dusimy kilka minut razem i pod koniec lekko solimy i dodajemy magi i pieprz.
podajemy z ziemniakami,makaronem,ryzem i ogorkiem kiszonym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz