piątek, 20 czerwca 2014

syrop z kwiatu z czarnego bzu

Przepis podpatrzony TU

Skladniki:
35 baldachów czarnego bzu
1.5 kg cukru
sok z 1.5 cytryny
1.5 litr wody



Kwiaty czarnego bzu zbieramy w suchy, słoneczny dzień.Zrywamy je delikatnie i delikatnie układamy je w koszyku,nie zrywamy zbyt wielu kwiatostanów z tego samego drzewa. w domu rozkładamy delikatnie kwiaty bzu na papierze, by umożliwić robaczkom ewakuację Nie potrząsamy baldachami bo pozbywamy się wtedy nie tylko robaczków, ale i pyłku kwiatowego. bezpośrednio nad garnkiem w którym będziemy przygotowywać syrop,  odcinamy kwiaty bzu tak, by zachować jak najmniejsze części zielonych gałązek
Po oberwaniu kwiatów przygotowujemy zalewę : zagotowujemy wodę z cukrem i kwaskiem (lub sokiem z cytryny) i wrzątkiem zalewamy kwiaty (wszystkie muszą być zakryte syropem), przykrywamy i odstawiamy na 4 dni, delikatnie mieszając ok.raz dziennie. Następnie dokładnie filtrujemy syrop( znajda sie pewnie jakies muszki krore sie nie ewakulowaly (ja uzylam pieluszki tetrowej poskladanej na mniejszy kwadrat i sitka zeby miec pewnosc ze pieluszka mi nie ucieknie) zagotowac i przelewamy do wyparzonych butelek.
papasteryzować 15 min. Po otwarciu syrop przechowujemy w lodówce.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz