czwartek, 5 czerwca 2014

sałatka z ogórków

skladniki
4 kg ogórków (u mnie 3 duże zielone)
4 kg marchewki (u mnie 2 kg)
0,5 kg cebuli
10 dkg natki pietruszki (moze być suszona)
4 łyżki cukru
2 łyżki soli
1 szkl.oleju
1 szkl.octu
pieprz do smaku



                  salatka z biala cebula i koperkiem                     


  salatka z czerwona cebula bez koperku





ogorki zetrzec na plasterki,marchewke w paseczki na tarce o grubych oczkach,cebule skroic w plastry,wszystko wkladamy do duzej miski.
dodajemy cukier,pieprz,olej,ocet,sol pietruszka i dolkadnie mieszamy.odstawiamy na 4 godz.
po czym ogorki przekladamy do sloikow i zalewamy powstala zalewa.pasteryzujemy 20 min.
sloiki odwracamy do gory dnem do calkowitego ostygniecia.



tu wersja bez koperku z czerwona cebula



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz