sobota, 28 czerwca 2014

papryka w zalewie musztardowej

zainspirował mnie przepis  Tu
lecz u mnie zalewa z mojego przepisu taka jak Tu z małymi zmianami

Składniki:
2,5 kg papryki kolorowej

Zalewa:
2L wody
1 szkl.octu 9%
1 szkl.cukru
2 łyżki soli
2 słoiczki musztardy.(np.sarepskiej)
1 łyżka miodu

Dodatkowo do kazdego sloika:
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
1 ząbek czosnku
2 ziarna pieprzu




Paprykę dokładnie umyć,pozbyć się gniazd nasiennych pokroić w paski.Zalać wrzątkiem i odcedzić.
Do garnka wlać wodę,ocet,cukier,sol,miód i dokładnie wymieszać,zagotować i przestudzić.
Dodać musztardę i dokładnie wymieszać.zalać nią paprykę i odstawić na 30 min.Do słoików dodać przyprawy i skrojony w plastry czosnek. przełożyć paprykę do słoików i zalać zalewa musztardowa.szczelnie zakręcić, pasteryzować 20 min. odwrócić do góry dnem aż do ostygnięcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz